Verem hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler: Belirtileri, bulaşma yolları ve yaygınlığı
Tüberküloz, bulaşıcı ve tedavi edilebilir olan bir akciğer hastalığıdır. Mycobacterium Tuberculosis isimli bakteriler tarafından kaynaklanır ve havadan insandan insana bulaşır. Tüberküloz, öksürme, hapşırma, konuşma gibi aktiviteler sırasında yayılır. Ancak, hastalık kolaylıkla yayılmaz ve genellikle birlikte yaşayan kişiler arasında bulaşır.
Verem hastalığı vakalarının ve ölümlerinin büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde görülür. AIDS’in ortaya çıkmasından sonra gelişmiş ülkelerde de tüberküloz vakaları artmıştır. Dünya nüfusunun dörtte biri gizli verem hastalığı taşır ve bu kişiler hastalığı aktif olarak bulaştıramazlar. Ancak, enfekte olan kişilerin yaşam boyu %5 ila 15 arasında verem hastalığına yakalanma riski vardır.
Verem hastalığının belirtileri arasında öksürük, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi semptomlar bulunur. Bu semptomlar aylarca hafif seviyede görülebilir ve bu durum hastaların tedaviye başvurmalarını geciktirebilir. Aktif verem hastalığı olan kişiler yakın temas yoluyla ortalama 5 ila 15 kişiye bulaşabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, tütün kullananlar ve HIV taşıyanlar daha yüksek risk altındadır.
Uygun tedavi uygulanmadığı takdirde, verem hastalığına yakalanan kişilerin %45’i ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin neredeyse tamamı hayatını kaybedebilir. Ancak uygun tedavi gören hastaların çoğu artık bulaşıcı olmaz. Bu nedenle, tüberkülozun erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Ayrıca işbirliği içinde yaşayan kişilerin düzenli olarak tarama ve tedavi programlarına katılmaları bu hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.
Yorum gönder