Erdoğan, Özbekistan’da diplomasi trafiği başlatıyor

Erdoğan, Özbekistan’da diplomasi trafiği başlatıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) kapsamında Özbekistan’a giderek liderlerle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’nin bir parçası olarak Taşkent’te düzenlenen zirveye katılan Erdoğan, liderlerin onuruna verilen yemeğe katılmış ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelmiştir. Ayrıca, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu yaşanan insani kriz ve çözüm için atılması gereken adımlar ile Türkiye-İran ikili ilişkileri ve bölgesel konular da görüşülmüştür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı kapsamında, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından verilen yemeğe katılmasının ardından, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve sonuçları konusunda çözüm önerileri ele alınmıştır. Ayrıca, Türkiye-İran ikili ilişkileri ve bölgesel konular da masaya yatırılmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatının, düzenlenecek olağanüstü zirvede adil bir çözüme ulaşmak için çaba göstermesi gerektiğini ifade etmiştir. Bununla birlikte, Türkiye’nin garantör sorumluluğunu alarak meseleyi çözüme kavuşturmaya hazır olduğunu vurgulamış ve İslam dünyasının ortak tutum alarak İsrail üzerinde baskıyı artırması gerektiğini dile getirmiştir. Tüm bu görüşmeler ve açıklamalar, Erdoğan’ın Özbekistan’daki diplomatik trafiğinin önemli bir parçası olmuştur.

Erdoğan’ın Özbekistan ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da yanında yer almıştır. Bu heyet, ziyaretin diplomatik boyutunu güçlendirmiş ve görüşmelere önemli katkılarda bulunmuştur.

Yorum gönder

You May Have Missed